nedelja, 24. januar 2016

Gospa Milka Ržen

Ob Janezovi prijazni pomoči se mi je izpolnila želja in sprejela me je gospa Milka Ržen iz Jeperjeka. Gospa Milka je zadnja polsestra Lojzeta Grozdeta, hči Marije Grozde, poročene Kovač. 
Rodila se je isto leto, kot je Lojze umrl, torej 1943 in lahko si predstavljamo, kaj je tisto leto prestajala mama Marija, ki je z osemčlansko družino takrat živela v skrajno revnih razmerah, v begunstvu pred grožnjo izselitve v Goriški gori pri Škocjanu. Januarja tega leta je namreč izvedela, da so ji na Mirni ubili sina Lojzeta, ki so ga potem našli šele konec februarja, avgusta je rodila Milko in dober mesec za tem so ji v Novem mestu, kot talca ustrelili še moža. 
Ko so se po vojni vrnili na dom na Gornje Impolje so našli vse izropano in uničeno, vendar so vztrajali, vodenje kmetije je prevzel starejši brat, ki je bil takrat star 17 let in mama je potem ostala tam skoraj do svoje smrti. Umrla je leta 1990, po krajšem bivanju v domu za ostarele na Impoljci stara nekaj čez 90 let. Bila je izredno delavna in Lojze jo je imel zelo rad. Ko je še živel na Zgornjih Vodalah je stalno bežal k njej in tudi kasneje se ji je vračal kadar se je le lahko. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar